El Parlament de Catalunya ha commemorat aquest dilluns el dia internacional en record de les víctimes de l’Holocaust amb un acte institucional que han presidit Núria de Gispert i Artur Mas, que han defensat els valors de la pau, la convivència i la preservació de la memòria històrica com a instruments per evitar la barbàrie. En l’acte, en què també ha intervingut l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, s’han encès sis espelmes en record dels col·lectius víctimes de l’Holocaust. El dia internacional es va commemorà el dimarts 27 de gener, dia de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz el 1945.

L’acte, que va conduir la periodista Agnès Marquès i s’ha fet per onzè any consecutiu, va començar amb l’encesa de les espelmes del record, a càrrec d’Oren Bar-El, ministre conseller de l’ambaixada d’Israel a Espanya; Jai Anguita, president de la comunitat jueva Bet Shalom; Dina Mouyal, representant de la Comunitat Israelita de Barcelona; Llibert Villar, fill d’un antic deportat a Mauthausen; i pel representant de la comunitat jueva Atid de Catalunya, i Isàvena Opisso, representant de l’entitat TALCOMSOM, associació de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals (LGTB) de Vic.

A continuació, van intervenir sis representants dels col·lectius víctimes de l’Holocaust. En nom dels Testimonis de Jehovà ho ha fet Josep Miquel García, de relacions institucionals de Testimonis Cristians de Jehovà; en el de les entitats LGTB, Jaume Piqué, coordinador de la Fundació Enllaç; en el de les persones amb discapacitats, Maria Dalmases, del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat; en el del poble gitano, Simón Montero, president de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya; en el dels perseguits per raons polítiques, Enric Garriga, president de l’Amical de Mauthausen i fill de Marcel·lí Garriga, deportat a Buchenwald, i en el del poble jueu, el rabí David Libersohn.

Durant l’acte, la soprano Irene Mas i la pianista Anna Crexells, del Conservatori Superior de Música del Liceu, van interpretà ‘Nuit d’étoiles’, de Claude Debussy, i ‘Damunt de tu, només les flors’, de Frederic Mompou.

Noticia extreta de:  http://www.parlament.cat/web/actualitat/noticies?p_id=163276211

Fotos del moment de l’encesa de l’espelma per part de Isàvena Opisso, en representació de l’Associació LGTB TALCOMSOM.

dia de l'holocaust 2

dia de l'holocaust 3

El Parlament de Catalunya commemora el dia internacional en record de les víctimes de l’Holocaust