“Identitats Impossibles. Gènere, desig i iconografia”, és el títol de l’exposició que s’inaugura dissabte al Museu dels Sants i que serà l’eix central de l’itinerari homònim, dedicat a la diversitat sexual i de gènere.
L’exposició està articulada a través de dos eixos: un de caire social i un que amb una vessant artística, que relaciona els apartats de l’exposició amb la iconografia.
L’Institut de Cultura d’Olot i el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa inauguren dissabte, a les 19 h, l’exposició “Identitats ImPossible. Gènere, desig i iconografia”, a través de la qual es vol parlar de la diversitat sexual i gènere a través de la iconografia.
Un dels fils argumentals de la mostra són uns vídeos que recullen fragments d’entrevistes a persones que representen diversos perfils del col·lectiu LGTBI (lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals): un matrimoni gai amb un fill, un noi transsexual, una parella de lesbianes de més de seixanta anys, el pare i la mare d’un nen que flueix en gènere (infants que no tenen una identitat de gènere estable) i un noi intersexual. Tots ells són testimonis que anirem trobant al llarg de la mostra.
L’exposició es divideix en cinc àmbits. S’inicia amb una presentació del projecte i dels testimonis. Segueix amb un apartat on es parla del descobriment de la identitat i com una negació en aquest sentit impedeix desenvolupar-se com a persona. Després d’un àmbit dedicat al desig sexual, hi trobarem un espai en què es parla de violències: LGTBI fòbia i de les seves conseqüències a nivell personal. Finalment, es proposa un espai educatiu i de reflexió on s’interpel·la els usuaris a fer-se preguntes i a pensar.
Cadascun dels àmbits compta, a més, amb un altre nivell de continguts amb una vessant artística i relacionada amb la iconografia. Hi podrem veure obres d’autors reconeguts així com d’artistes emergents, a través de les quals s’aprofundeix en la reflexió de les diferents temàtiques tractades.
L’exposició és l’activitat central d’un itinerari més ampli
Aquesta exposició és l’eix central d’un programa més extens d’activitats culturals al voltant de la diversitat amb el mateix títol, que va començar el passat dissabte amb la jornada Va de drets.
Olot és subseu del festival FIRE!! Mostra Internacional de Cinema Gay i Lesbià i, en el marc del Cineclub Olot, s’ha programat la projecció de dues pel·lícules: Girls lost, d’Alexandra-Therese Keining (divendres 17 de juny, 22 h, Cines Olot) i Stories of our lives, de Jim Chuchu (divendres 1 de juliol, 22 h, Cines Olot).
Del 4 al 6 de juliol, a la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot s’impartirà una formació destinada als professionals de l’educació sota el títol “Perspectives trans en l’àmbit educatiu”.
Els comissaris de l’exposició, Javi Palomo i Gerard Coll-Planas, hi oferiran dues visites guiades (2 de juliol, 18 h; 17 de setembre 18 h).
Les arts escèniques també participen en aquest itinerari amb dos espectacles del cicle del LAP. La companyia Les Impuxibles presentarà Limbo (dijous 22 de setembre, 21 h, Teatre Principal d’Olot), un espectacle que explica la història d’un trànsit, el de l’Albert, que abans era Berta. També es podrà veure La coronació de Barbarella, de Dimitri Ialta (dijous 6 d’octubre, 21 h, Teatre Principal d’Olot). Les entrades per aquests dos espectacles es posaran a la venda a partir del 13 de setembre.
Dins l’itinerari també es faran quatre xerrades: “Poliamor y otros modelos de nuevas relaciones sexo afectivas en el sigle XXI”, a càrrec de Lucía Etxebarria (dissabte 17 de setembre, 19.30 h, Can Trincheria); “Àngels i insectes. El paper de l’art en la construcció del gènere”, a càrrec de Pere Parramon (dissabte 8 d’octubre, 18 h, Museu de Sants); “5 cèntims… d’arts escèniques i sexualitats”, a càrrec de Xavier Albertí i Jordi Duran (dijous 27 d’octubre, 20 h, Teatre Principal), i “De quan dos homes es podien unir davant de Déu, a càrrec de Javi Palomo” (dissabte 5 de novembre, 18 h, Museu dels Sants).
També es farà una taula ronda amb la participació de Teresa Forcades, Daniel Ahmed Saïd i Dharam Paul Ackoo, en representació de les tres religions majoritàries a la ciutat d’Olot, que moderarà Jordi Puig, dinamitzador del Grup Interreligiós d’Olot (divendres 28 d’octubre, 20 h, sala El Torín).
L’itinerari finalitzarà el 19 de novembre amb un fi de festa a càrrec de The Chanclettes que presentaran al Torín l’espectacle #Dputucool!!! (venda d’entrades a partir del 13 de setembre).
Enllaç a la noticia original: http://www.olotcultura.cat/identitats-impossibles-un-itinerari-sobre-diversitat-sexual-i-de-genere/