La Llei Trans, aprovada recentment al Congrés dels Diputats d’Espanya, suposa un avanç històric en la lluita pels drets de les persones trans. Aquesta nova norma garanteix la lliure autodeterminació de gènere a partir dels 16 anys, permetent a les persones trans realitzar el canvi de nom i sexe en el Registre Civil sense cap requisit previ.

Amb l’entrada en vigor d’aquesta llei, s’elimina la patologització del col·lectiu, posant fi als requisits mèdics i psicològics que fins ara eren necessaris per accedir a aquest procediment. Bastarà amb que es sol·liciti el canvi per escrit, sense necessitat de presentar proves ni testimonis, i haurà de ser ratificat tres mesos després.

Els menors d’edat també compten amb protecció, podent modificar el seu nom i sexe en el Registre Civil amb el consentiment dels seus pares o tutors legals. En el cas que no comptin amb aquest consentiment, es nomenarà un defensor judicial per resoldre el conflicte.

A més de garantir els drets de les persones trans, aquesta llei també inclou mesures per protegir els drets de les persones LGTBI en general, com l’accés a la reproducció assistida, la filiació de fills de parelles del mateix sexe, mesures de formació en diversitat per a assistents de persones grans i mesures contra la discriminació del col·lectiu en l’àmbit laboral, social i d’oci.

Ja és aquí, Llei Trans